12 Glutenvrije bieren die echt goed smaken.

Hondshaai Hoofd Tweason’ale

Verrassend genoeg (en gelukkig!) doet Dogfish Head net zo goed glutenvrij bier als gewone brouwsels. Dit sorghumbier komt vier keer per jaar tussen hun seizoensgebonden sop uit. Op smaak gebracht met aardbeien, gezoet met een beetje boekweithoning en afgewerkt met een vleugje melasse en zachte hop, heeft het brouwsel een milde, fruitige smaak. (En het is heerlijk, net als deze 10 glutenvrije ontbijtrecepten.)

Groene Dubbel donker bier

Nadat bij Derek Green, een bierminnende Belg, coeliakie was vastgesteld, ging hij op zoek naar een lekker, allergievrij bier. Hij creëerde eerst de Discovery Amber Ale, daarna de Quest Tripel Blonde en de Enterprise Lager. Terwijl al deze variëteiten de meeste traditionele bieren in de kont schoppen, is het echt zijn Dubbel Dark Ale die de glutenvrije taart neemt. Dit donkere bier heeft meer diepte dan de meeste tarwe-loze brouwt, maar biedt nog steeds hints van fruit, chocolade, en zelfs snoepnoten om het nippen supurb te maken. Ook al is het niet voor jou, met een alcoholvolume van zeven procent is het zeker niet de bedoeling dat je lang zult klagen over een glutenvrij bier.

Estrella Dam Daura

Dit bier wordt eigenlijk gemaakt met gerstemout, maar de Spaanse brouwerij gebruikt een proces om de gluten te verwijderen voor het bottelen, wat betekent dat Daura zo dicht mogelijk bij een moutig bier smaakt als elke coeliakie kan krijgen. Dit bier won zelfs drie jaar op rij de Superior Taste Award van het Internationaal Instituut voor Smaak & Kwaliteit van Brussel. Met een aroma van zoete, geroosterde granen en een lekkere bittere kick, zijn we het eens met de juryleden over deze prijs.

Steen Heerlijk IPA

Net vrijgegeven deze maand, is Delicious IPA de eerste onderneming van Stone Brewing Co.’s in gereduceerd glutengebied. En het heeft een toepasselijke naam: Het drooggehopte brouwsel heeft een intense citrussmaak met een bittere kick die in evenwicht is met een hoppige specerij. Dit bier is technisch gezien glutenvrij, zo genoemd voor echte coeliakiepatiënten, maar hun partijen worden getest bij minder dan 10 delen per miljoen putjes onder de glutenvrije bar van de FDA van 20 ppm.

Ipswich Ale Celia Saison

Het mag dan afkomstig zijn van een Oost-Massachusetts-brouwerij, maar de Celia Saison is geïnspireerd door en proeft dicht bij de rustieke boerderijen van België. Gemaakt van sorghumsiroop, heeft dit bier een kruidige noot die goed past bij de smaak van Curaçaose sinaasappelschillen en Celeia-hoppen.

Brouwerij Lakefront Brouwerij Nieuwe Schroot

Amerika’s eerste glutenvrije drank die wettelijk is toegestaan om “bier” genoemd te worden, New Grist is een eenvoudig, pilsbierachtig brouwsel dat de verafschuwde, korrelige smaak van veel sorghumbieren vermijdt. Met een aroma gelijkend op Ipswich’s Saison, is de New Grist knapperig en verfrissend, met hints van groene appel, maar nog steeds meer bier dan cider (dus maak je geen zorgen, cider haat coeliakiepatiënten). (Bekijk deze 6 Glutenvrije Mythes.)

Oogstmachine Brouwen IPA

Deze in Oregon gevestigde brouwerij neemt lokaal geteelde kastanjes, vruchten en hop om een scala aan coeliakie-vriendelijke brouwsels te maken, waaronder een citrusachtig Pale Ale, chocolaty Dark Ale, en hun beroemde India Pale Ales. Ze hebben vijf verschillende soorten IPA’s, die allemaal verschillende subtiliteiten hebben, zoals dennen- of geroosterde boekweit, maar brengen een intense mate van hopigheid die de meeste glutenvrije bieren niet helemaal bereiken.

Weglaten Lager

Het weglaten was de eerste ambachtelijke brouwerij in de V.S. die zich uitsluitend richtte op het brouwen van bieren met traditionele ingrediënten (zoals gemoute gerst), die vervolgens speciaal worden gemaakt om gluten te verwijderen. En ze doen een killer job: Hun Lager en Pale Ale hebben de gouden en zilveren medailles voor het beste glutenvrije bier meerdere jaren gewonnen op de Great International Beer and Cider Competition. Onlangs is hun IPA niet meer gelanceerd, maar onze stem gaat nog steeds naar de Lager. Het behoudt dat geweldige ambachtelijke bieraroma en smaakt door het unieke brouwproces zo dicht bij een traditioneel pilsje dat de meeste mensen waarschijnlijk niet eens zouden weten dat het glutenvrij is. (Plus, met 140 calorieën, een van onze 20 bikinivriendelijke bieren.)

Glutenberg IPA

Paranoïde coeliakiepatiënten, deze is voor jou: Deze in Montreal gevestigde brouwerij maakt alleen 100 procent glutenvrije bieren in een speciale glutenvrije faciliteit. En dat is niet hun enige winnende eigenschap. Hun bieren zijn heel lekker – vooral de IPA. Gemaakt met gierst, boekweit, quinoa, zwarte rijst en maïs, zijn de korrelsmaken in balans met een mooie bloemige en fruitige toon. Plus, het komt in een blikje, het beveiligen van zijn plek in het strand en de achtertuin BBQ koelers.

Brunehaut Biologisch Blond

Dit Belgisch brouwsel heeft een citrusachtig aroma en smaak, met hints van citroen, sinaasappelschil, abrikoos, peer, appel, peper, en een lekkere aardse gist. Met alleen biologische en veganistische ingrediënten is het een heerlijke keuze, maar misschien alleen voor de glutengevoelige: Ook al meet het “minder dan vijf delen per miljoen” gluten die niet-gerstbieren wel doen, het wordt gereguleerd door een andere overheidsinstantie in de VS en kan niet het “glutenvrije” label gebruiken. Maar met dergelijke lage aantallen, zal iedereen die de kans van potentià “le gluten kan behandelen blij zijn zij bereikte voor deze koude. (Wat is normaal gesproken niet veganistisch in bier? Ontdek het in 5 Verrassende Drankjes die niet Veganistisch zijn.)

RedBridge

Anheuser-Busch is misschien niet onze eerste keuze voor gewoon bier (sorry Michelob, Budweiser en Rolling Rock), maar ze deden het goed met hun glutenvrije variant. RedBridge is een sorghum-gebaseerd lagerbier dat goed zou passen in elke bar, en levert een mooie fruitige, hoppige, graan-geïnduceerde smaak.

Bard Dragon Gold